Zo kies je de juiste trekker aangepast aan je activiteit

Heeft je huidige trekker het begeven en wil je een nieuwe trekker kopen? Of zijn je activiteiten zo geëvolueerd dat een trekker voor je onmisbaar is geworden? Er is zo een grote keuze aan soorten trekkers dat er altijd wel een te vinden is die aangepast is aan je activiteiten. Maar met wat moet je zeker rekening houden bij een nieuwe trekker kopen?

Leg je beschikbaar budget vast

De juiste trekker kopen die bij je activiteiten past is moeilijker dan je denkt. Om je zoektocht te vergemakkelijken leg je best eerst je beschikbaar budget vast. Wijk daar niet meer van af, zo weet je direct in welke prijsklasse je moet zoeken. Een trekker kopen is een belangrijke investering, zodat je een miskoop best kunt voorkomen. Waar zul je je toekomstige trekker vooral gaan gebruiken. Ga je hem regelmatig of slechts af en toe gebruiken? Dat zijn zaken waar je zeker rekening mee houdt. Bij de aankoop van een trekker kiezen landbouwers steeds meer voor rijcomfort. Veel gekozen trekkers zijn  CVT-tractoren (Continuously Variable Transmissions), tractoren met RTK-technologie en zeker met een  GPS. Dat betekent ook dat de kostprijs van landbouwtrekkers de jongste jaren flink omhoog ging.

Soorten landbouwtrekkers

Een (landbouw)trekker is aangepast aan de activiteiten die je ermee wilt uitoefenen. Afhankelijk daarvan heb je de keuze uit zogenaamde:

  • Kniktrekkers: worden vooral in de bos- en wegenbouw gebruikt.
  • Portaaltrekkers: variëren van eenvoudige driewielige portaaltrekkers zonder elektronica voor licht werk tot vierwiel aangedreven trekkers voor zwaarder werk. Zelfs een volautomatische aansturing met GPS is mogelijk.
  • Smalspoortrekker: kleine trekker bestemd voor de fruitteelt. Is uitgerust met een zogenoemde genormaliseerde hefinrichting en een aftakas.
  • Systeemtrekker
  • Transporttrekker: speciaal ontworpen voor transport op lange afstand
  • Werktuigendrager: betreft een koppelstuk voor een zogenaamde knikmops en een werktuig met een driepuntsophanging. Wordt vooral gebruikt bij het monteren van een maaidek, een freesbak, een klepelmaaier en alle andere werktuigen die met een trekker kunnen gemonteerd worden.

Een trekker met voldoende vermogen

Belangrijk bij een trekker kopen is ook het vermogen waarmee je toekomstige trekker is uitgerust. Dat is nodig om de geplande activiteiten te kunnen uitvoeren zoals het hoort. Hou er zeker rekening mee dat een trekker met een vermogen van pakweg 20 pk meestal niet volstaan voor een zogenaamde hobbyboer. Trekkers met een vermogen van 35 pk is eigenlijk een absoluut minimum.

Trekker uitgerust met een hefinrichting

Je hebt zeker een driepuntshefinrichting nodig om zogenaamde gedragen werktuigen te kunnen gebruiken. Handige accessoires zoals een grondbak en palletdrager vragen ook zo'n hefinrichting. Zonder hefinrichting is een trekker alleen geschikt voor het leveren van sleepwerk.

Geef een reactie